''Een grote wereld in een kleine omgeving''

Vakken.

Taal: Bij het vak taal maken we gebruik van een methode. Deze methode wordt wel aangevuld met lessen die aansluiten bij de methode om dieper op de stof in te gaan. Wij hebben bij ons op school altijd een docent die de taak krijgt om één methode tot in de puntjes uit te zoeken zodat de lessen die buiten de methode gemaakt worden altijd aansluiten op de methode. Deze worden pas uitgevoerd wanneer er toestemming is gegeven vanuit de docent die daar toe gewezen is. Het vak taal komt dagelijks terug in ieder rooster vanaf groep 3. En in groep 2 ongeveer 2 á 3 maal per week.

Begrijpend lezen: Begrijpend lezen is bij ons een vak dat alleen aan het begin van het jaar gegeven wordt, daarna is dit een vak dat thuis gedaan moet worden. Wij vinden het erg belangrijk dat kinderen gewend zijn aan huiswerk. Het is niet veel wat ze krijgen, maar we willen ze wel graag hiervan wat bijleren. Dit vak houdt in dat er teksten gegeven worden en hier over vragen zijn gemaakt. Je krijgt om de twee weken een nieuwe les mee naar huis. De docent stelt een datum vast wanneer je huiswerk ingeleverd moet worden. De docent kijkt dit na en bespreekt waar nodig met het kind wat er mis is gegaan. Het huiswerk dat het kind mee naar huis krijgt zijn per groep op het niveau van het kind aangepast.

Schrijven: Wij gebruiken een schrijfmethode die het gehele jaar doorloopt. Wij vinden het belangrijk dat kinderen al vanaf jonge leeftijd goed leren schrijven, omdat je hier voor de rest van je leven baat bij hebt. Hier wordt ook veel tijd aan besteed tijdens de lessen. In groep 2 krijgen de kinderen al een schrijfschrift, waar ze de fijne motoriek in oefenen. Het gaat er hier dan ook nog niet om dat ze de letters gaan schrijven maar vooral de vormen kunnen schrijven en een goede penhouding aan leren.

Rekenen: Voor dit vak hebben wij een methode die voor ieder jaar een lesprogramma klaar heeft staan. De docent bereid de lessen voor en zorgt ervoor dat de lessen desnoods aan het niveau zijn aangepast. Ook voor de uitschieters in de klas wordt dit aangepast.

Aardrijkskunde & Geschiedenis: Voor deze vakken hebben wij methode's. Wij hebben ervoor gekozen om niet elk vak iedere week aanbod te laten komen. Om de 4 weken komt er een ander vak aanbod en dus ook een nieuw thema. Zo houden we de aandacht er goed bij en gaat het ook niet vervelen.

Kunst en cultuur:

Onder het aparte kopje kunst en cultuur wordt uitgelegd hoe wij bij ons op school te werk gaan met dit vak.

Engels: Vanaf groep 7 beginnen wij met het geven van het vak Engels. Dit doen wij om de kinderen voor te bereiden op het voortgezet onderwijs. Bij dit vak maken wij ook gebruik van een methode. Voor de meeste kinderen is Engels een nieuwe taal hierdoor hebben wij ervoor gekozen om gebruik te maken van plaatjes en hierbij het zeggen van het desbetreffende woord. 

Natuur & techniek: Voor dit vak hebben wij geen methode, omdat wij het erg belangrijk vinden dat ze bij dit vak ervaringen op doen in de natuur en techniek zelf. Wij zijn ervan overtuigd dat je natuur en techniek niet uit een boek kunt leren maar dit moet je echt ervaren. Dit doen wij door een speciaal ingerichte plek op de campus. Het rooster van de verschillende klassen is hier op aangepast. Op deze plek op de campus zijn alle faciliteiten aanwezig om verschillende onderdelen van de vakken natuur en techniek aanbod te laten komen.

Gym: Voor het vak gym hebben wij twee vakdocenten op de school. Deze docenten geven les in de grote gymzaal op de campus. Hier worden door de vakdocenten lessen in elkaar gezet en gegeven. Deze lessen zijn voor iedere jaar groep aangepast tot het niveau.

Algemeen: Er worden gedurende de schooljaren toetsen gehouden die voor de kinderen niet bekend zijn als toetsen, maar gewoon als samenvattingslessen. Gedurende de jaren dat ze verder gaan op school gaan we dit wel vaker aankondigen, omdat ze wanneer ze naar de middelbare school gaan ook aangekondigde toetsen krijgen. En ze moeten hier toch op voorbereid zijn. Tijdens de lessen houdt de docent de voortgangen bij op een schema die tijdens de leerling besprekingen besproken worden. Observeren vinden wij ook een belangrijk onderdeel. De docent schrijft in een map alle dingen die ze over de kinderen ziet en dit wordt ook bekeken bij de leerling besprekingen. Het is niet echt specifiek op een doel observeren want dit wordt door de intern begeleider gedaan maar gewoon de dagelijkse voortgangen.

 

 

© 2014 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode